Следвайте Гласове в ТелеграмЕдин от най-богатите и влиятелни украински олигарси –

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕдин от най-богатите и влиятелни украински олигарси –
Коментари Харесай

Олигархът Коломойски, който направи Зеленски президент, е арестуван

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Един от най-богатите и авторитетни украински олигарси – Игор Коломойски, бе задържан в събота по дело за машинация и пране на пари като знаков опит на Украйна да потвърди пред света, че се бори с корупцията. Коломойски е някогашен покровител, а съгласно някои – и спонсор, на украинския президент Володимир Зеленски. За ареста се разбра от известие на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Впоследствие Киевски съд подреди 60 дни прелиминарен арест за предприемача, откакто той отхвърли да заплати избраната му гаранция от към 14 млн. $.

Игор Коломойски е някогашен покровител на Зеленски в президентската му акция през 2019 година Към оня миг Зеленски даже бе считан за протеже на олигарха, който беше в тежък спор с предходния президент Петро Порошенко и по тази причина живееше в чужбина. Преди войната медиите в Украйна разпространиха фотография, на която Коломойски разисква най-важните енергийни въпроси на страната с новия тогава президент. Освен това Зеленски назначи основен юрист на Коломойски като шеф на кабинета си, въпреки след това да го уволни.

Си Ен Ен напомня, че през март 2021 година Държавният департамент на Съединени американски щати глоби олигарха за " значима корупция ", като го упрекна, че употребява своето " политическо въздействие и власт за персонална полза ". Американските управляващи тогава показаха, че Коломойски е взел участие в " корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции на държавното управление и публичните процеси ".

Според отчет на „ Трансперънси Интернешънъл “ от 2021 година Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия.

Международното журналистическо следствие " Пандора Пейпърс " през 2021 година разкри, че Зеленски и неговите сътрудници в телевизионна продуцентска компания " Квартал 95 " са основали мрежа от офшорни компании, датиращи най-малко от 2012 година, годината, в която компанията стартира да прави постоянно наличие за телевизионни станции, благосъстоятелност на Игор Коломойски. Именно в неговите малките екрани изгря звездата на Зеленски като комедиант и артист, където той изигра ролята на президент в ТВ сериала " Слуга на народа ".

" Медиите и банковият бизнес на Коломойски го трансфораха в един от най-богатите хора в Украйна ", твърди Си Ен Ен. Въпреки това през днешния ден Зеленски отхвърля да е имал персонални връзки с олигарха.

В последно време, посред изтощителната съветска инвазия, украинският президент трансформира битката с корупцията в приоритет, а Коломойски е най-знаковата фигура, която става обект на сходно следствие.

" Беше открито, че през интервала 2013-2020 година Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, употребявайки следени от него банки ", уточни в изказване в " Телеграм " Службата за сигурност на Украйна.

ССУ популяризира фотоси на група проверяващи пред вратата на дома на олигарха, на които се вижда по какъв начин Коломойски получава и подписва документи.

Коломойски е някогашен притежател на водещата украинска банка " ПриватБанк ", която беше национализирана в края на 2016 година, с цел да бъде избавена от банкрут, откакто регулаторите разкриха дупка в салдото ѝ в размер на 5.5 милиарда $.

По-рано тази година чиновници на силите за сигурност претърсиха дома на Коломойски по отношение на друго следствие за злоупотреби и укриване на налози от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които отчасти са били благосъстоятелност на предприемача.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски благодари на правоприлагащите органи за решимостта им да доведат до край стартирани от дълго време каузи, очевидно намеквайки за ареста на Коломойски. " Благодаря на украинските органи на реда за решимостта им да доведат до обективен край всяко едно от делата, които са били възпрепятствани в продължение на десетилетия ", съобщи президентът.

По-рано тази година Зеленски уволни голям брой високопоставени украински чиновници поради корупционен скандал, обвързван с военновременните доставки. Това беше най-големият трус в неговото държавно управление от началото на съветската инвазия.

Сред забърканите в следствия за корупция са настоящият началник на киевската данъчна работа, за който се твърди, че е бил част от скица за укриване на данъчни отговорности в размер на 45 милиарда украински гривни (1.2 милиарда долара), както и някогашният вътрешен министър Арсен Аваков, който е обвързван с следствие на злополуката с хеликоптер на 18 януари, при която починаха 14 души.

На 11 август Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за районните центрове за набиране на военни, като се базира на " нелегално обогатяване, заверка на нелегално добити средства, непозволена полза и нелегално превозване на лица, носещи военна работа през границата ".
 

Инфо: mediapool.bg, NOVA

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР